Je sušené ovoce zdravé, i když je tak sladké? A přidává se k němu při výrobě ještě cukr? Odpověď na tuto otázku není jednoznačná. Ale můžeme stručně říct, že to, zda nám sušené ovoce pomůže nebo uškodí velmi záleží na tom, jaké druhy sušeného ovoce si vybereme a hlavně kolik ho sníme.

Sušené ovoce je přesně to, co slyšíme: je to sušená verze ovoce, kterou získáme po odstranění většiny vody. Víme, že lidé již tisíce let využívají k sušení a uchovávání čerstvého ovoce slunce.
Sušené ovoce si můžeme vyrobit i sami doma v troubě nastavené na nízkou teplotu nebo pomocí sušičky. Nebo si můžeme sušené ovoce koupit v obchodě, kde je na výběr z mnoha druhů, od starých známých rozinek, brusinek, sušených jablek až po mango, meruňky, plátky broskví, papáje, ananasu, aj. U nás jsou známé i sušené hrušky, které se kdysi používaly na slazení jako tzv. pracharanda, což jsou sušené hrušky ve formě prášku.
Pozitiva sušeného ovoce: zdroj vitamínů, minerálních látek a vlákniny
Sušené ovoce, které se získává z celého čerstvého ovoce, obsahuje vitaminy, živiny, minerální látky a vlákninu. Ze sušeného ovoce získáme také draslík, železo, hořčík a vápník.
A pokud budeme jíst ovoce a bobuloviny bohaté na antioxidanty, jako jsou rozinky, datle a sušené brusinky, získáme další výhody díky rostlinným fenolům, které se v těchto potravinách nacházejí a působí protizánětlivě. Sušené ovoce je také bohaté na vlákninu, která pomáhá při trávení a podporuje pravidelnou stolici.
Proces sušení sice mírně snižuje obsah některých vitaminů citlivých na teplo, jako je vitamin C, ale celkově se většina prospěšných vitaminů, živin a minerálních látek sušením zachová.
Negativa sušeného ovoce: vysoký obsah cukru
Sušené ovoce je na chuť sladší než čerstvý originál. Je to způsobeno tím, že při procesu sušení se koncentrují přirozeně se vyskytující cukry v ovoci. Například 100 gramů čerstvého jablka obsahuje 10 gramů cukru, zatímco 100 gramů sušeného jablka obsahuje 57 gramů cukru.
Výrobci navíc někdy přidávají do sušeného ovoce ještě více cukru, aby zvýraznili jeho chuť. Zda byl do konkrétního výrobku přidán cukr, si můžete ověřit na seznamu složek a v řádku „přidané cukry“ na etiketě s výživovými údaji.
Sušené ovoce je tak díky vysoce koncentrovaným cukrům i mnohem kaloričtější než čerstvé ovoce.
Ještě se může stát, že některé druhy sušeného ovoce jsou ošetřeny konzervačními látkami pro zachování barvy (například meruňky) nebo jako ochrana před kažením. Proto doporučují pozorně číst složení výrobků.
A co lyofilizované ovoce?
Lyofilizované ovoce je podobné sušenému ovoci v tom, že má dlouhou trvanlivost, protože je z něj odstraněna vlhkost, ale proces jeho výroby je jiný. Na rozdíl od sušeného ovoce, které prochází procesem zahřívání, aby se odstranila voda, se lyofilizované ovoce zmrazí a poté se umístí do vakuové komory. Zmrazená voda se změní z ledu na páru, aniž by se stala tekutou, čímž se odstraní téměř veškerá vlhkost a zároveň se zachová struktura a chuť ovoce.
Vzhledem k tomu, že se ovoce v žádné fázi procesu nezahřívá, zachovává si lyofilizované ovoce své živiny lépe než ovoce sušené za použití tepla. Navíc obvykle získává lehkou, křupavou strukturu, jež však na vzduchu rychle měkne díky přítomnosti vzdušné vlhkosti.

Hlavní zásadou je umírněná konzumace
Protože sušené ovoce je kaloričtější a obsahuje více cukru než jeho čerstvé protějšky, je vhodné zvolit menší porci. Sušené ovoce a bobuloviny se obvykle zmenší a jsou vhodnější ke svačině, takže je velmi snadné sníst dvakrát nebo třikrát více, než kdybyste konzumovali čerstvé ovoce. (Kdy jste například naposledy snědli pět čerstvých meruněk na jedno posezení?).
O sušeném ovoci uvažujte jako o speciální pochoutce nebo ho používejte jako přílohu.
Pokud máte pochybnosti o velikosti porce, snažte se sníst maximálně polovinu sušeného ovoce oproti čerstvému. Pokud tedy sníte jeden šálek čerstvých třešní, dejte si 1/2 šálku sušených třešní.
Vedu lidi ke zdraví a vysněné postavě. Učím je jíst tak, aby měli nejen fit tělo, ale i spokojenou duši. A to i ve zralém věku, po čtyřicítce, kdy už člověk musí nad jídlem i způsobem života více přemýšlet. Více o mně si můžete přečíst v mém příběhu.