Můj příběh

O mně
Potraviny jsou mojí každodenností, „profesionální deformací“, vášní, oblíbeným tématem, ráda s nimi pracuji, přednáším o nich a píšu články. A ráda jím kvalitní a chutná jídla. Proč? Na jedné straně jsem v životě prošla několika milníky, které mě nasměřovaly k zájmu o to, co konzumujeme a jak živíme svě tělo a na druhé straně je to moje profese.
Již několik let své znalosti využívám v praxi a rozšiřuji povědomí o faktech, které jsou pro naše zdraví zásadní.
Získané poznatky z ověřených zdrojů propojuji se svými znalostmi z biochemie, nutriční terapie a potravinářských technologií. Na mých stránkách víte, že informacím, které získáte, můžete věřit a nejsou jenom módním výkřikem nebo zaužívanými mýty, ale skutečnými potvrzenými fakty.
Jak to vše začalo?
Láska k jídlu se vyvíjí s věkem a životními zkušenostmi.
Ta moje se naplno rozvinula při tříletém studijním pobytu v Itálii, kde jsem dělala doktorát v oblasti kvality potravin. Tady jsem se podrobně seznámila s antioxidanty a možnostmi ovlivnění jejich množství v plodech. To jsem si sama pěstovala na univerzitním políčku rajčata v kontrolovaných podmínkách, sbírala je, analyzovala na obsah vitaminu C, mrazila pro další analýzy fenolových látek, vitaminu E a minerálních látek. Kromě toho, moje vypěstovaná rajčata báječně chutnala 🙂 A samozřejmě, jídlo v Itálii je prostě skvělé a středomořská strava je považována za jednu z nejzdravějších.
Druhý milník bylo narození dětí, kdy se asi každá maminka začíná mnohem více zabývat složením stravy nejen dětí ale i své. Hledala jsem si knížky k tomuto tématu, četla články na internetu, a snažila se získavat informace z ověřených zdrojů. Přitom jsem si dávala pozor na různé pseudoodborníky, kteří často prosazovaly extrémní názory. V tomto období jsem též absolvovala kurz poradce pro výživu a poradce pro zdravý životní styl. Když jsem viděla moje spolužáky na kurzu, kteří o trávení a fungování těla nejdřív nevěděli nic a naučili se to v rámci jedné hodiny (na rozdíl ode mne, která jsem dříve studiu lékařské biochemie věnovala několik semestrů na první vysoké škole), byla jsem z toho smutná a pochopila jsem, že tito lidé můžou se svými radami člověku nebo dětem velmi ublížit. Proto jsem se rozhodla věnovat se studiu výživy více do hloubky a z ověřených zdrojů.
A co bylo dál
Tato moje vášeň se přetavila do pětiletého studia nutriční terapie na 1. lékařské fakultě UK v Praze, které krásně doplnilo moji praxi potravinářského technologa. Toto studium nebylo lehké, velký důraz byl věnován léčebné výživě, absolvovali jsme praxe na jednotlivých odděleních zaměřené na výživu lidí trpících různými onemocněními nebo dětí s různými poruchami metabolismu a poruchami příjmu potravy. Pak člověk už vidí jinak módní výstřelky ohledně dobrovolného omezení lepku a mléka, nebo veganské stravy v dětském věku.
Zároveň moc ráda cestuji a snažím se přinést si z cest inspirace na ta nejlepší jídla, která jsem ochutnala.
Proto chci, abyste u mne našli ověřené informace, o které se můžete opřít.
S potravinami denně pracuji, sleduji trendy v různých aspektech výživy a technologiích, vzdělávám se z odborné literatury i konferencí. Mám vždy velkou radost, když můžu svoje znalosti předávat dál a přispívat k lepšímu zdraví dalších uvědomělých lidí.
Budu moc ráda, když na mých stránkách najdete všechny informace, které Vás zajímají a zároveň ...

